top of page

KOJE SU MOJE VRIJEDNOSTI? ŠTO MI JE VAŽNO?

Vjerujem da ste svi čuli za Maslowljevu piramidu potreba. E pa ako i niste čuli, danas ću Vam je probati približiti na jedan malo drugačiji način. Dakle, piramida potreba je napravljena na način da objašnjava koje su osnovne ljudske potrebe te koji im je redoslijed važnosti. To možemo vidjeti na sljedećoj slici.


Fiziološke potrebe su najvažnije, nakon toga idu potrebe za sigurnošću, socijalne potrebe, potrebe za poštovanjem i na kraju samoostvarenje. E sada, kada bi to usporedili sa našim vrijednostima, kako bi to izgledalo?


Da li ste se ikada zapitali koje su Vaše vrijednosti? Što Vam je važno? Što je to što Vam je važno kod Vas i kod ostalih ljudi? Je li to možda ljubav, podrška, iskrenost...ili nešto treće?

E sada, ako ste svjesni svojih vrijednosti, ja Vas pitam, da li ih živite? Jer jedno je što mi želimo, a drugo je što mi živimo. Pravo pitanje jest kako živjeti ono što mi je važno? S druge strane, zdravlje, sigurnost i sloboda su osnova svih naših vrijednosti. Jer ako nemamo zdravlje, ne možemo živjeti druge vrijednosti. Vjerujem da ste čuli onu izreku: ''Ne uzimaj sve zdravo za gotovo.'' Često to i činimo sa zdravljem, uzimamo ga zdravo za gotovo. Dok smo zdravi i dok nas ništa ne muči i ne boli, uspješno ga ignoriramo i nije nas briga. Nije nam fokus na njemu. Zapravo ono što nam NE nedostaje i što smatramo da je ok, nije nam važno. No, kada malo bolje razmislimo, bez zdravlja nema ostaloga. Možete vi htjeti raditi na osobnom razvoju ali ne možete jer Vam zdravlje to ne dozvoljava. Nadam se da ste shvatili što hoću reći i da Vam ovo ima smisla.


Zapravo, koja god da je tema u pitanju ili stvar, zapitajte se koliko Vam je to uistinu važno. Sve je vrlo jednostavno. Ako Vam je važno - raditi ćete na tome. Ako nije važno - nećete raditi na tome, pronalaziti ćete izlike i onda će to ostati samo želja. I to je u redu.


Želite upisati tečaj talijanskog jezika. A nikako. I stalno pronalazite izlike, koje su Vama prihvatljive. Pa često čujemo nešto slično ovome: ''Nemam vremena/nemam energije/nisam trenutno u mogućnosti itd.'' Ali nije stvar u tome. To su izlike koje su Vam prihvatljive pa ih sami sebi, a često i drugima ponavljate i govorite. Ali zapravo svar je vrlo jednostavna. Nije Vam trenutno važno. Zbog toga nemate volje niti motivacije. I to onda ostaje želja. Možda, se jednoga dana stvari promijene pa Vam to bude stvarno važno. E onda ćete napraviti sve što je u Vašoj sposobnosti i moći da to i učinite te postignete cilj.


Osim rada na osobnoj razini, vrijednosti su veoma važne kada je riječ i o poslovnoj razini. Baš radi različitog poretka vrijednosti svakog individualnog zaposlenika u tvrtci, može doći do određenih problema. Zbog toga bi bilo dobro zajednički napraviti vrijednosti na način da svaka pojedina osoba ispiše svoje. Naravno, kada ih sve zajedno promotrimo, neke vrijednosti će se poklapati. Kada osvijestimo koje su nam najvažnije vrijednosti, onda idemo na ''gradilište'' gdje radimo na preostalim vrijednostima.


Isto tako, kada smo u određenim ulagama u životu (npr. uloga sestre, majke, poslovne žene/muškarca, uloga partnera itd.) nešto nam je u toj ulozi važno po čemu je i vrednujemo. Jeste li ikada razmišljali o tome?

Anthony Robbins je definirao šest ljudskih potreba:

  1. Sigurnost

  2. Promjena

  3. Biti važan

  4. Povezanost / ljubav

  5. Razvoj

  6. Doprinos


Da li ste ih sposobni poredati po važnosti za Vas?

Jeste li sigurni da je taj redoslijed baš takav kakav ste napravili?

A da li ga i živite tim redoslijedom?


Vaš Life Coach Ursula

Ti imaš sve odgovore.

bottom of page