top of page

KURVE PROŠLOSTI

Negdje sam pročitala sljedeće:

''Oprost je otpuštanje nade da je prošlost trebala biti drugačija.''

Imalo mi je smisla. Zadržala sam tu misao, pa rekoh da stvorim sada filozofiju od nje...

Znam jako puno ljudi koji se često vraćaju u prošlost. I čine to nesvjesno. Iako koračaju polako naprijed kroz život, glava im je okrenuta prema nazad, a misli šalju svugdje samo ne tamo gdje bi trebalo. Sada i ovdje. I tako, sami se utapaju u hladnoj vodi i ne vide pružene ruke oko sebe koje im pokušavaju pomoći. Previše odnosa je pretrpjelo a i propalo radi nemogućnosti otpuštanja prošlosti. Radi nemogućnosti dizanja ruku. Radi nemogućnosti oprosta sebi. I tako u nedogled...godina, dvije, pet, deset. Ništa se ne mijenja. Novi ljudi, novi odnosi, nove situacije. Napola ovdje, napola negdje daleko zajedno sa žaljenjima i mogao sam, želio sam, trebao sam. I zapravo na taj način niti jedan trenutak nije u potpunosti oživio i bio ono što je u sadašnjem vremenu. Jer svaki trenutak ovdje, ukrala je misao negdje tamo daleko.

Da li Vam se ikada dogodilo da gledate osobu u oči i vidite da je ona negdje drugdje. Da jednostavno gleda kroz Vas. Ne doživljava svu ljepotu sadašnjeg trenutka, prirode i postojanja. Ne doživljava Vas. Jednostavno nije prisutna. Ili kada zagrlite nekoga i osjetite da toplina zagrljaja nije doprijela do te osobe. To su mi jedni od tužnijih trenutaka. Ne zbog mene. Tužni su mi zbog njih. Zbog toga jer žive svugdje, samo ne ovdje i sada. Jer vole, samo ne ovdje i sada. Jedino što rade ovdje i sada jest tuguju, žale, možda čak i mrze. I drže se za nadu.

A svi znamo onu: ''Nada je kurva''. Mislim da s ovog stanovišta definitivno i je.

No kako pomoći tim ljudima? Nikako. Nema pomoći nikome tko ne želi sam shvatiti, razumijeti sebe i promijeniti se. Ali ako se pitate kako pomoći sebi, e tu već ima više odgovora i načina. Prvo, osvijestite trenutke kada ste mislima nazad a ne u sadašnjem trenutku. OK je prisjetiti se prošlosti i svakome se to događa. Ipak smo ljudi. No ukoliko primjetite da Vam misli prečesto i predugo lete u prošlost, presjecite to. Sve je stvar samokontrole. Primjetite misao i pustite je da odleti. Kao oblak.

Druga stvar koju biste mogli učiniti jest da se prestanete kurvati sa nadom iz prošlosti. Jednostavno pustite je. Ne plaćajte joj mislima i svojim vremenom. Jer opljačkati će Vas i prije nego što primjetite oteti će Vam svo vrijeme koje imate. A vrijeme, njega ne možete vratiti. Ni njega ni propuštene prilike i trenutke.

Zapamtite: ''Time waits for no one.''

Kada ste donijeli odluku, fokusirajte se. Ima divnih stvari koje Vam se događaju sada i ovdje, a Vi ih ne primjećujete. Budite zahvalni. Jer da Vam se nije dogodilo u životu to što Vam se dogodilo, ne biste bili tu gdje ste danas. A sigurna sam da Vam je to donijelo puno lijepih stvari, situacija i osoba u životu. Osvrnite se malo oko sebe i primjetiti ćete. Nije tako teško, ukoliko uložite mrvicu truda.

Danas je prava vještina fokusirati se na svakodnevne pozitivne stvari i izdignuti se iznad negativnih. Uvijek je pozitivnih više, samo što nismo naučeni tako promatrati svijet.

Reče je jednom Duško Radović:

''Da li primjećujete da ima struje? Ne primjećujete. A čim je nema, vi primjetite, jel' tako? Čudni smo mi. Lakše nam je da primjetimo ono čega nema, nego onog čega ima.''

Tako je i sa negativnim i pozitivnim stvarima u životu. Prije primjetimo ono što ne valja, ono što je trebalo a nije, nego ono što je tu, postoji i jest. Takvi smo svi mi. Ponekad baš naopaki. Ali kažu da je sve to za ljude. Pa hajde...


I da, zadnja no ne i manje važna stvar...ne javljajte se na pozive iz prošlosti. Nemaju ništa novo za reći. Samo se opet možete prokurvati. A ja nekako vjerujem da Vi možete bolje od toga.

Kako bilo, kako ne, oprostite sebi. Oprostite drugima koji su Vas povrijedili i to ne radi njih, nego radi Vas samih. Oni su nevažni. Vi ste važni jer to je Vaša bitka.


Probajte živjeti život kao da vozite auto. Budite fokusirani na cilj, to Vam je budućnost. Obratite pozornost na ono što je ispred Vas, to je sadašnjost. Ponekad bacite pogled u retrovizor - to Vam je prošlost. No to učinite samo kako biste donijeli odluku prilikom prestrojavanja ili pretjecanja. U međuvremenu, pojačajte radio i uživajte u vožnji.

I ne zaboravite: ''Vrijeme ne čeka nikoga...''

Vaš Life Coach Ursula

PS: Nadam se da nikoga nije uvrijedilo korištenje riječi ''kurva''. Da u ovom postu nisam koristila vulgarni izraz te da sam napisala riječ ''prostitutka'', to ne bi bilo to. Ovako je sve dočarano na način koji sam htjela. Uostalom izreka ''Nada je kurva'' je eto proizašla iz naroda. A ja sam čovijk od naroda. Živjeli!

Ti imaš sve odgovore.

bottom of page