top of page

MAMUT...OPOSUM...ILI?

Dio iz filma Ledeno doba 2:


  • Sid: Bravo Manny kućo stara na 3 kata! Pa naš'o si mamuta!

  • Ellie: Gdje? Čekaj malo, pa ja sam mislila da su mamuti izumrli! Šta buljiš u mene?

  • Manny: Pa možda zato jer si ti mamutica?!

  • Ellie: Ja? Ja sam oposumka! Oposum, oposum i oposum!

  • Manny: (tiho) Mislim da joj surla negdje propušta! (normalno) Da, a ja sam grlica, a ovo su moji prijatelji jazavac, a ovaj tu je plasfusfus!

  • Sid: Zaš' ja moram bit plašfušfuš? Nek' on bude plašfušfuš!

Neki dan, gledam Ledeno doba 2 i primjećujem jednu vrlo zanimljivu stvar. Točnije, (zbog svoje profesionalne deformacije :P ) primjećujem dvije stvari. Ali pošto su različite teme u pitanju, o toj drugoj stvari ćemo jednom drugom prilikom.

No, da krenemo. Da li ste Vi primjetili nešto zanimljivo u gore navedenom tekstu, na temelju čega možete pretpostaviti o čemu danas pišem?

Hmm...? Dakle, današnja tema su uvjerenja. Uvjerenja nastaju iz određenog obrasca vjerovanja. Nekih uvjerenja smo svjesni, a nekih nismo jer se nalaze u nesvjesnom dijelu našeg uma. Uvjerenja usvajamo kroz čitav život, a ona najveća potječu iz našeg djetinjstva kada smo o životu učili po modelu svojih roditelja. Kako odrastamo tako i nasljeđujemo uvjerenja vlastitih roditelja te ona postaju jedina, prava istina i naš vodič kroz život. Kroz uvjerenja promatramo sebe a i druge ljude.


To se dogodilo i mamutici Ellie u Ledenom dobu 2. Ona je kao mala izgubila svoje roditelje, te ju je igrom slučaja ''posvojila'' obitelj oposuma. Od najranijeg djetinjstva ona ima jedini primjer života - život oposuma. I bez obzira što se uvijek osjećala drugačije, za nju je postojala jedina i prava istina da je i ona, ni manje ni više nego oposumka. Pa čak i kada je upoznala mamuta Manny-a i ekipu koji su joj rekli da je ona mamutica, za nju to jednostavno nije bilo prihvatljivo. To su bile gluposti. Pa ona godinama spava po drveću i to naglavačke, jede istu hranu kao i njezina ''braća'' te se skriva od ptica grabežljivica kako ne bi postala ukusan plijen. Ona je oposumka i tu priča završava. Dok jednog dana sama nije osvijestila pravu istinu o sebi...


Ali što je najgore, nemaju taj problem samo mamuti, već i mi ljudi. :D Često od bliskih osoba čujemo izjave poput: ''Život je težak.''; ''Ljubav je komplicirana.''; ''Rad s ljudima je nešto najgore što postoji.'' Na kraju ti ljudi i žive na taj način. Za njih su to jedine, prave istine odnosno pravila po kojima žive život. A što je najgore, nikada se ne zapitaju ''Zašto mislim da je to tako? Da li postoji nešto drugačije, nešto bolje?''. A ako upoznaju osobu koja drugačije odnosno pozitivnije gleda na određenu temu, često čujemo da ta osoba nije baš ''sva svoja'' ili ono: ''Ah, lako njemu/njoj, kada je...'' Za druge lako nađemo opravdanje ili ih osudimo, dok smatramo da su naši stavovi baš takvi kakvi jesu, jedini pravi. No, jesu li?



Uvjerenja mogu biti veoma snažna i ako su negativna, mogu biti razarajuća za nas. U slučaju mamutice Ellie, radilo se o identitetu odnosno slici o samoj sebi, najdubljim vrijednostima i životnoj misiji. Različita uvjerenja za koja smatramo da su istinita postaju osnova našeg svakodnevnog življenja i djelovanja.


I za kraj puštam Vas da se zapitate i razmislite o sljedećim stvarima:


  1. Imate li Vi imate određena uvjerenja koja bi trebali preispitati?

  2. Jeste li apsolutno sigurni da nemate?

  3. Da li postoji drugačiji način razmišljanja koji je za Vas bolji i prihvatljiviji?

  4. Što Vas spriječava da ga primijenite i počnete živjeti?

  5. Jeste li vi mamut ili čovjek? Ili možda oposum? Jeste li apsolutno sigurni u to?


Vaš Life Coach Ursula

Ti imaš sve odgovore.

bottom of page