top of page

TRI BRADATA GOSPODINA

Nedavno sam pročitala jednu zanimljivu priču, pa sam je odlučila podijeliti s Vama. Ide ovako:


''Jednog ljetnog dana, žena je izašla na trijem i vidjela kako u njenom vrtu sjede tri bradata gospodina. Bez obzira što ih nije poznavala, odlučila ih je pozvati u kuću da se okrijepe jer je vani bilo veoma vruće. ''Hvala na pozivu, no mi nikad zajedno ne ulazimo u kuću.'', reče jedan gospodin. ''Zbog čega? '', upita žena sa čuđenjem. ''Dopustite da nas predstavim...'', odgovori drugi. ''Ovo je Uspjeh, ovo Bogatstvo a ja sam Ljubav. Sada uđite u svoju kuću i dogovorite se sa ukućanima koga želite od nas u svome domu.''

Žena je ušla u svoju kuću i objasnila svom suprugu situaciju. ''Koja prilika! Obavezno pozovimo Bogatstvo. Neka on uđe i obogati nas i naš dom.'', reče suprug. ''Zar nije bolje da pozovemo Uspjeh? Na taj način ćemo biti uspješni na svim poljima života.'', odgovori žena. ''Ne, pozovite Ljubav. Tako će nam svaki dan biti ispunjen ljubavlju.'', poviče kćer.

Suprug i supruga odluče poslušati svoju kćer. Žena je izašla iz svoga doma te se obratila gospodi. ''Odlučili smo pozvati Ljubav.'' Jedan gospodin je ustao i krenuo laganim hodom prema kući. U tom su trenutku i ostala dvojica krenula za njim. ''Samo smo pozvali Ljubav. Zbog čega vas dvojica idete za njim?'', upita žena iznenađena njihovim ponašanjem. ''Da ste pozvali Uspjeh ili Bogatstvo, ostala dvojica bi bila vani. No pošto ste pozvali Ljubav, gdje god on ide, mi idemo za njim.'', reče bradati gospodin.''


Mislim da smo danas veoma često svjedoci odnosa iz materijalnog ili bilo kakvog drugog interesa. No nažalost, takvi odnosi imaju rok trajanja. A rok je postizanje određenog cilja. Taj cilj je uglavnom povezan sa egom a najmanje sa iskrenom ljubavi. Posljedica toga jest da svjedočimo potrošnim odnosima i potrošnoj sreći. Pa se onda često i čuje onaj izraz da je ljubav potrošna stvar. Ljubav ne može biti potrošna. Jer kada je iskrena ona prvo proizlazi iz Vas. A Vi imate nepresušan izvor ljubavi u sebi. I ona traje do kraja Vašeg života. Ono što je potrošno jest cilj i želja umotani u naziv ljubav. Znate i sami po sebi, nakon što želju pretvorite u cilj i ispunite je, krećete dalje sa novim ciljom i novom željom. Poglavlje jedne želje je završeno. Cilj je ispunjen. I ide se dalje.


Nemojmo se varati, svaki odnos koji imamo popraćen je izazovima. Ti izazovi su uglavnom povezani sa fikcijom, nekom našom idejom, očekivanjem i emocijom za koju se zakačimo. No to i jest poanta. Shvatiti sebe, kako se ponašamo i što želimo u određenim odnosima. Na taj način učimo najviše o sebi. A ako je ljubav temelj odnosa, onda ćemo se lakše nositi sa takvim izazovima. I onaj tko se okrene ljubavi, taj osjeti i sve blagodati vlastitog i zajedničkog uspjeha i bogatstva.


U čemu je onda tajna?

Tajna ne postoji.

Ne zovite ljubavlju cilj i interes. Jer to je ego, a ne ljubav.

Kako pjeva Petar Grašo, uzmite srce za vodiča jer takva ljubav se rijetko viđa.


I da...birajte koga zovete u goste.


Vaš LIfe Coach Ursula





Ti imaš sve odgovore.

bottom of page