top of page

(S)TRPLJENJE

Izdrži!

Ajde, možeš to!

Ne odustaj!

Ako odustaneš, to će biti tvoj poraz. Neuspjeh.

Ne daj se tako lako.

Prelako odustaješ, ja bih se još trudio na tvom mjestu.


...


Čuli ste to sigurno. Ponekad od drugih, a ponekada su to glasovi u Vašoj glavi. Nečiji naravno. I ne mogu reći da nema istine u tim izjavama. Ali isto tako ima i neistine. Nije uvijek ostanak pobjeda. Nije uvijek udaranje glavom od zid i biti tvrdoglav uspjeh. Ponekad je pobjednik onaj koji kaže bilo je dosta, ne mogu i ne želim to više. Ponekada je pustiti - pobjeda i uspjeh.


Sve češće nailazim na ljude koji trpe i nezadovoljni su. Neki poslovnim životom, neki privatnim. Neki rade posao koji ne vole i ne čine ništa da bi to promijenili. Samo kukaju od jutra do sutra. A ima i onih koji konstantno izražavaju nezadovoljstvo nekim odnosima. Pa trpe i muku muče ne pronalazeći put vlastite sreće. Uz sve njih postoje i oni treći...oni koji će gurati prve i druge da izdrže, potrpe, ne odustaju. Ne znam koji su mi gori, ovi koji ne vole sebe dovoljno da naprave promjenu ili ovi koji ne vole ni sebe ni njih i žele da ostanu u stanju trpljenja i muke.Ako ste čitali moje postove, onda znate da ono što ovdje pišem je ono i što živim i kada tipkam, pišem iz svog iskustva. I ja sam bila u situaciji gdje su mi govorili da ne odustajem. I znate što? Odustala sam. Eto tako. Shvatila sam da volim sebe više nego mučenje same sebe. Shvatila sam da imam pravo kao osoba i kao žena na vlastite granice. Prije ih nisam imala. Trpjela sam i šutila te se nadala, ne zalagajući se za sebe i čineći jedino ništa, da će stvari postati bolje. Smatrala sam da sam dobra osoba i da će to drugi primjetiti te će postati bolji prema meni. Da će odnosi postati bolji. Da samo moram malo potrpiti...godinu, dvije...četiri. I onda te život pošteno ošamari i shvatiš da si trpljenjem budala.

Vlastita sigurno, a često i tuđa.


Počneš shvaćati da se trpljenjem i ne odustajanjem jedna stvar povećava, a to je vlastita tuga i nezadovoljstvo. Više ne vjeruješ u sebe, a mislim da nema gore stvari kada ti se vlastito samopoštovanje i vjera u sebe sruši kao kula karata. A drugi se time služe manipulirajući i okrećući tvoju slabost u svoju korist. I onda, kada patnja i trpljenje dosegnu te razmjere da si na granici mentalnog i duhovnog samouništenja, onda se dogodi klik. I kažeš stop.

Nema više. Nema dalje. Bilo je dosta.


I onda preuzmeš odgovornost za svoj život. Za svoju sreću. I znate što, to je u redu. I ne samo da je u redu, nego se zahvalite da se to dogodilo. To odustajanje.

Jer to je pobjeda nad sobom.


Što Vam zapravo želim reći jest da je ponekad i više nego OK da odustanete. Da napokon postavite granice i odlučite igrati svoju životnu igru voljeći i poštujući sebe. Oni koji žele, pratiti će Vas i biti sretni skupa s Vama. Oni koji su uživali u Vašem trpljenju, ispariti će. I trebaju. Nek ih žvot nosi. Ionako nisu dobri za Vas.
No isto tako, budite svjesni da ponekada stvarno trebate biti strpljivi i pogurati radi višeg cilja. Češće su takvi slučajevi prisutni tijekom obrazovanja, edukacija i prilikom poslovnog uspona. Shvatite to kao faze. Postavite si u glavi da ste trenutno ovdje gdje jeste i da je to samo period u Vašem životu. Budite svjesni činjenice da ako se potrudite i strpite da će se stvari promijeniti i da ćete krenuti na viši nivo. Ono čime se ja služim kada me obuhvati nezdovoljstvo jest da se zapitam:


''Tko sam ja u ovoj priči?''

''Čemu mi ovo služi?''

''Što time dobivam?''

''Da li će se strpljenje i trud isplatiti na kraju?''


Kada si postavite takva pitanja, shvatite da je to faza odnosno period koji je nužan kako bi se učvrstilo Vaše znanje i karakter. Kada tako gledate na stvari, prihvatite ih i počnete planirati. Korak po korak do krajnjeg, višeg cilja. Situacija se mijenja te trpljenje postaje strpljenje u svrhu rasta.


Kada shvatite razliku između trpljenja i strpljenja, život će Vam postati kvalitetniji a Vi sretniji.


Ako ste strpljivi biti ćete pobjednik na kraju. Uspjeli ste savladati jednu životnu fazu kako bi postali bolji i krenuli sa novim životnim ciklusom. Ako trpite i shvatite da to više ne želite i odustanete, opet ste pobjednik. Prošli ste životnu školu poštovanja i ljubavi prema sebi te pobjedili. Pobjedili ste sami sebe. A ne kažu bez veze da je to najveća pobjeda.


Zapamtite, uspjeh se ne mjeri tuđim očima, već vlastitom srećom.


Life Coach Ursula

Ti imaš sve odgovore.

bottom of page