top of page

PSIHOSOMATIKA

Ovaj tjedan započinjemo sa psihosomatikom...



Da li znate što je to?

Jeste li se ikada susretali sa tim pojmom?

Ili možda bolje da Vas pitam:

Da li vjerujete u povezanost uma i tijela?

No, krenimo otpočetka.


Psihosomatika je znanstveni stav u medicini i terapiji koji povezuje psihički sustav, dakle psihu (psihos) sa tjelesnim sustavom (somatikos). Kreće od teorije da su um i tijelo jedno. Jednostavnije rečeno, sve ono što se osobi događa na psihičkoj bazi kao što su traume, emocije, sukobi, nerazriješeni odnosi, ako ih osoba ne riješava kroz određeni period ono se gomila kao ''emocionalno smeće''. Nakon nekog vremena to isto ''emocionalno smeće'' počinje sa svojom tjelesnom manifestacijom koju zovemo fizička bolest. Dakle u svom najširem značenju psihosomatika predstavlja da je osoba spoj uma, duha i tijela te tako čini cjelinu. Naše fizičko stanje tijela je odraz naših stavova, uvjerenja i emocionalnih blokada.



Kako Vam se to čini?

Ima li Vam to smisla?



Sigurno ste čuli za Louise Hay, ženu koja je praktički osnovala pokret samopomoći. Louise je začetnica ideje da pozitivnim stavom možemo promijeniti svoju stvarnost. Napisala je i knjigu o tome kako iscijeliti svoje tijelo u kojoj su ispisani mentalni uzroci nastanka pojedine bolesti. Louise Hay smatra da mislima kreiramo vlastitu budućnost te je u svakom trenutku možemo promjeniti.

Jer misli imaju moć.

U skladu s tim, stanje našeg duha i uma odgovorno je za nastanak tjelesnih oboljenja ali i obrnuto - ozdravljenja.

Za svaku pojedinu bolest Louise je navela i koji je vjerojatni psihički uzrok te koja afirmacija liječi taj uzrok bolesti. No važno je napomenuti da afirmacije ne djeluju ako vi ne povjerujete u njih. Stoga bi bilo dobro da ako određena afirmacija ne rezonira sa vama tj. kada je izgovorite na glas ne čini vam se kao izjava u koju vjerujete ili možete povjerovati, slobodno je preoblikujte. Bitno je da prilikom sklapanja vlastite afirmacije osjetite emociju i vjerujete u to što govorite. Jer emocija ide prije kognicije. Isto tako nije dovoljno samo jednom izreći afirmaciju i smatrati da je sve riješeno. Trebalo bi svaki dan izdvojiti malo vremena i raditi na afirmacijama.


Osobno bih preporučila da afirmacije pišete i izgovarate 21 dan. Uzmite bilježnicu i svakodnevno ispisujte afirmaciju koja rezonira sa vama i to 12 puta. Dok ispisujete afirmaciju razmišljajte što ona za vas znači i koja vam se emocija budi prilikom ispisivanja. Ukoliko vam misli odlutaju, to je sasvim normalno. Bitno da to primjetite i vratite fokus na afirmaciju. Nakon što ste je ispisali 12 puta, pročitajte ispisano na glas 12 puta. Kao što rekoh, prakticirajte 21 dan. Vidjeti ćete, stvari će se početi mijenjati. Nakon par dana svjedočiti ćete promjenama u svom životu.





Od danas ću svaki dan na svojoj FB stranici Ursula - Your Personal Coach stavljati po jednu fizičku bolest, vjerojatni uzrok te bolesti i afirmaciju po Louise Hay. Slobodno kliknite, svratite i pogledajte.


Kada smo već kod povezanosti psihe i tijela, želim se dotaknuti i tehnike samopomoći i relaksacije pod imenom autogeni trening. Tehnika je inspirirana hipnozom odnosno stanjem povišene sugestibilnosti i metodom manipulacije sugestijom. Autogeni trening pomaže osobi da vrati svoj unutarnji mir te poveća otpornost na stres. Konačni cilj koji postižete primjenom autogenog treninga je stabilan osjećaj samokontrole i uravnoteženo stanje vašeg organizma. Osim toga postoji i niz drugih pozitivnih učinaka, a to su postizanje emocionalne stabilnosti te osjećaja opuštenosti i mira u različitim životnim okolnostima. Povećanje samopouzdanja i samopoštovanja te ravnoteža psihe. Autogeni trening pomaže i pri liječenju različitih poremećaja i bolesti kao što su: različite fobije, depresija, poremećaji spavanja, glavobolja, migrena, aritmija, anoreksija, bulimija, astma i ostalo. Autogeni trening bih preporučila svima koji žele postići unutarnji mir, kontrolu i stabilnost.



U svakom slučaju, razmislite o ovome što ste danas pročitali. Ukoliko imate određenu fizičku bolest pogledajte popis uzroka bolesti po Louise Hay. No prilikom toga morate biti veoma otvoreni i iskreni prema sebi. A to je ponekad i najteže.


Sretno!


Life Coach Ursula



Ti imaš sve odgovore.

bottom of page