top of page

ONO ŠTO TRAŽIŠ, TO SI TI

Nedavno sam pogledala video koji mi je ostavio veliki utisak i prostor za razmišljanje. Zbog toga sam odlučila prevesti govor koji je zapravo poezija govornika Adama Roe. Nadam se da će vas ovaj tekst potaknuti da razmislite malo o sebi i svom životu. Uživajte.



Ti si onaj kojeg si tražio


Ono što tražiš, to si ti, stoga nemoj više tražiti osim ako se ne gledaš u ogledalo. Vrijeme je da jasno vidiš da si ti ono što tražiš. A taj osjećaj praznine, ta bol u prsima, to imaš samo zato što misliš da nisi blagoslovljen sa svime što ti treba.


Vidiš, živimo u potrošačkom društvu, što znači da je potrebno da kupuješ stvari, a najlakši način da ti ih prodaju jest da ti kažu da nisi dovoljan i da nemaš dovoljno.


Kupi ovaj auto i imati ćeš djevojke.

Kupi ovaj grudnjak i imati ćeš dečke.


I sudjelujemo u tome toliko intenzivno da počinjemo vjerovati tim lažima. Ali istina je da šminka koju ti prodaju da se osjećaš ljepše je ista šminka koju kupuješ da se prestaneš osjećati loše. I to sve zbog ove laži koju ti i dalje govore - da nisi dovoljna takva kakva jesi.


A što je s filmovima koje gledamo i emisijama na televiziji?

Što više gledam to više vidim da mi treba netko kako bih bio potpun i kompletan. I da, ljubav je odgovor, ljubav je ključ, ali ako ne možeš voljeti sebe, kako možeš voljeti mene?


Voljeti sebe - što to uopće znači?


Poruke, zajednički selfie i takve stvari...zapravo što više mislim o tome, to mi postaje čudnije. Uvijek su me učili da je ljubav prema sebi nešto čega se trebam plašiti. Rečeno mi je da je arogancija loša, a ni taština nije daleko od toga. Čak i poruke koje svakodnevno vidim oko sebe govore da trebam živjeti ispravno.


A što bih trebao napraviti?

Kako bih trebao djelovati?

Trebam se voljeti, ali kako to mogu učiniti?


Pa, imam jedan trik na kojeg mi je ukazao prijatelj. On je primijetio da sam je brzo branio, kad bi ona rekla nešto negativno o sebi.


Rekla bi: "Ja sam tako glupa",

a ja bih tada odgovorio: "Tako si sjajna."


Rekla bi: "Ja sam tako slaba.",

a ja bih rekao: "Tako si jaka."


A kad je rekla: ''Osjećam se ružno.'',

ja bih se nadovezao i rekao: ''Izgledaš lijepo.''



Zatim me on upitao zašto tako vjerno ispunjavam njezinu šalicu života, a svoju zapostavljam i ponašam se jako neodgovorno prema sebi. I doista, kada sam se pogledao u zrcalo, glas u mojoj glavi je bio tako jasan:


''Ti si ružan.''

''Previše si mršav.''

''Nemaš gustu kosu.''

I onda mi je dao savjet koji mi je promijenio život. Zagrlio me i rekao:

''Ponašaj se prema sebi kao prema osobi koju si najviše volio.''

''Ponašaj se prema sebi kao prema osobi koju najviše voliš.''



U tom trenutku trebao sam sjesti jer nisam mogao vjerovati da sam dozvolio da zaboravim na sebe i činjenicu da sam ja ona osoba koju sam tražio cijeli život. I duboko u sebi znao sam da je vrijeme da prestanem sa potragom i progledam kroz sve moje strahove, pogledam se u zrcalo i jasno vidim da je čovjek koji me gleda, bio jedini koji me može usrećiti i osloboditi. Dovoljan sam i nisam ništa posebniji niti jedinstveniji od tebe. Zbog toga ti sada ovo govorim:


Ti si dovoljan.


A kad počneš to uistinu vidjeti, početi ćeš to i biti. Tvoj svijet će postati svjetliji, tvoj teret će postati lakši i tada ćeš vidjeti da sa svojim životom možeš biti ljubavnik, a ne ratnik. A takav život i zaslužuješ. Jer vrijediš. I nema smisla da to zaboraviš. Bez obzira što kažeš ili učiniš:


Ti si savršen.

I nadam se da ću te danas ostaviti sa novom korekcijom smjera, daleko od nedostataka koje si vidio u svom razmišljanju. Jer nisu to nedostaci, to je jednostavno zaštita od svih dvojbi koje imaš o svom savršenstvu.

Započni danas. Dobro se pogledaj u ogledalo i reci:

Ja sam onaj kojeg sam tražio.

Adam Roa



Nadam se da će vam ovaj tekst promijeniti sliku koju imate o sebi i da će vas potaknuti na promjenu da svojom ljubavlju prvo popunite vlastitu životnu šalicu.


Originalni video možete pogledati ovdje:




PS: Prijevod nije doslovan već je odrađen na način da najbolje moguće prenese poruku na hrvatskom jeziku.


Life Coach Ursula

Ti imaš sve odgovore.

bottom of page